Stevensweert – Veldstraat Oost 9B
6 april 2018
Holtum – Buchterweg 9
1 mei 2018
Verhuurd
foto 3foto 4

Elsloo - Op de Berg

In de pittoreske oude dorpskern van Elsloo ligt dit stijlvolle huis met uitzicht op kasteel Elsloo. Dit historische pand (Rijksmonument) valt onder ‘beschermd dorpsgezicht’ van de gemeente Elsloo en stamt uit ca. 1860. In 1980 en 1999 is het huis volledig gerenoveerd, van alle eigentijdse gemakken voorzien en zeer sfeervol gemeubileerd. Met recht een unieke plek om te wonen! Wordt aangeboden voor uitsluitend tijdelijke huur.

VERHUURD

Bouwjaar: 1860, in 1980 en 1999 geheel geronoveerd
Perceel: 31 m2
Inhoud: 350 m3
Woonoppervlakte: 92 m2
 
MEDIA
PLATTEGRONDEN
OMSCHRIJVING

In de pittoreske oude dorpskern van Elsloo ligt dit stijlvolle huis met uitzicht op kasteel Elsloo. Dit historische pand (Rijksmonument) valt onder ‘beschermd dorpsgezicht’ van de gemeente Elsloo en stamt uit ca. 1860. In 1980 en 1999 is het huis volledig gerenoveerd, van alle eigentijdse gemakken voorzien en zeer sfeervol gemeubileerd. Met recht een unieke plek om te wonen! Wordt aangeboden voor uitsluitend tijdelijke huur.

SOUTERRAIN
Via een tussenhal komt u in de luxe, geheel betegelde badkamer (14 m²) voorzien van een inloop- c.q. regendouche, wastafelmeubel, zwevend toilet en aansluiting voor de wasmachine. Daarnaast is de garderoberuimte (5 m²) gesitueerd met kastenwand en garderoberek. Het souterrain beschikt over 2 additionele ruimtes die gebruikt kunnen worden als berging. In één van de ruimtes is de heteluchtketel geplaatst.

BEGANE GROND
Entree. Ontvangsthal met fraaie trappartij en toegang naar de smaakvol ingerichte slaapkamer (15 m²) met kingsize bed, antieke kast en gezellig zitje.

VERDIEPING 1
Via de trap bereikt u de overloop van deze verdieping met toegang naar het tweede toilet. Vanuit de overloop heeft u eveneens toegang tot de zeer sfeervolle woonkamer (25 m²) met een eiken parketvloer en een open haard. Aansluitend komt u in de halfopen moderne keuken (5 m²) voorzien van spoelbak, inductie kookplaat, combi-oven, vaatwasser en koelkast.

DETAILS
Het pand is in 1980 volledig nieuw opgetrokken, slechts de buitengevels zijn blijven staan. Het pand wordt verwarmd middels hele lucht, dat in de zomer dient als ventilatie. Het pand beschikt niet over een tuin, maar wel over een gezellig zitje aan de voorzijde met prachtig uitzicht over kasteel Elsloo en het Julianakanaal.

ALGEMEEN
Elsloo is een dorp aan de Maas en het Julianakanaal in de gemeente Stein in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg.

Elsloo maakt aanspraak op de titel "oudste boerendorp van Nederland". Rond 5000 v.Chr. woonden hier reeds de bandkeramiekers. In de afgelopen honderd jaar zijn van deze eerste agrariërs op Nederlandse bodem al tientallen boerderijen en een begraafplaats blootgelegd. Bandkeramisch aardewerk uit Elsloo is in heel Zuid-Limburg teruggevonden. Opgravingen uit de Romeinse tijd hebben onder andere dakpannen, glazen flesjes en bronzen spelden opgeleverd, die thans in het streekmuseum bewaard worden.

Op de plek waar het oude kasteel van Elsloo was gelegen, in de loop der eeuwen weggespoeld door de Maas, zou in de vroege middeleeuwen een Karolingische palts hebben gestaan. Vroeger werd gedacht dat te Elsloo het Vikingenkamp Ascloha was gelegen, van waaruit omstreeks 880 talloze rooftochten in het Maas-Rijngebied werden ondernomen (onder andere de plundering van Maastricht in 881); tegenwoordig wordt meestal aangenomen dat het kamp te Asselt bij Roermond was gevestigd. De latere burcht van Elsloo, waarvan nog delen bewaard zijn, wordt vanaf het jaar 1111 genoemd als woonplaats van de heren van Elsloo, een geslacht dat rond 1285 uitstierf. In de eeuwen daarna waren het kasteel en de heerlijkheid Elsloo in bezit van onder anderen de families Van Schoonvorst, De Gavre en een bastaardtak van de familie Van Arberg. In 1794 arriveerden de Fransen, waarmee een einde kwam aan het ancien régime. De laatste heer van Elsloo, Nicolas Antoine van Arberg bleef weliswaar enige tijd in het kasteel wonen, maar raakte al zijn heerlijke rechten kwijt.

Tot 1982 was Elsloo een zelfstandige gemeente, waarna ze is opgegaan in de huidige gemeente Stein.
• Het oorspronkelijke Elsloo ligt in het zuidwestelijk deel van de huidige plaats. Deze oude kern is ondanks de sterke groei van het dorp toch in min of meer oorspronkelijke staat bewaard gebleven en heeft sinds 1971 de status van beschermd dorpsgezicht. Delen van het oude dorp zijn door de aanleg van het Julianakanaal verdwenen. Via een steile helling, de Maasberg, belandt men vanaf de kerk bij het lager gelegen kanaal.
• Het best bewaarde deel van het dorp heet Op de Berg, waar onder andere het 17e-eeuwse Schippershuis staat, sinds 1960 het streekmuseum van Elsloo.
• Het Kasteel Elsloo, bij de oude dorpskern langs het Julianakanaal. Het huidige complex is slechts een gedeelte van het oorspronkelijke kasteel, dat in de loop der tijd door de Maas is weggespoeld. Tot het kasteel behoorde vroeger ook de Slakmolen, een watermolen die in de jaren 1980 is gerestaureerd en weer bemalen wordt.
• Kapel aan de Kaak, gebouwd tussen 1820 en 1830, aan de Dorpsstraat.
• Een groot aantal historische boerderijen en woonhuizen, vooral aan de Dorpsstraat en aan Op de Berg.

NATUUR EN LANDSCHAP
Elsloo ligt op een steilrand langs het Maasdal. Het Julianakanaal en parallel daaraan de Maas vormen de westkant. De Dorpsstraat loopt steil omhoog tot ruim 70 meter. Hoewel de omgeving in noordelijke (Stein) en oostelijke (Beek) richting grotendeels volgebouwd is, is de omgeving in zuidelijke richting bijzonder mooi. Hier ligt het kasteelpark van Kasteel Elsloo met de Slakbeek en de Hemelbeek, een heemtuin, vijvers, een theekoepel, exotische bomen, ornamenten en dergelijke. Er zijn aanzienlijke hoogteverschillen en vanaf de hoogte heeft men uitzicht over het Maasdal en het Kempens Plateau en de terrils aan de Belgische zijde van de Maas. Het park gaat geleidelijk over in het Bunderbos, een hellingbos waar de Hemelbeek ontspringt, en via een moerasgebied in noordelijke richting naar het park stroomt om vervolgens in de Maas uit te monden.

Verder naar het oosten vindt men het Centraal Plateau, met hoogten tot ongeveer 105 meter. Dit is een vlak landbouwgebied op löss, waarin zich ook enkele holle wegen bevinden.

VOORZIENINGEN
Winkels en horeca zijn te vinden in de omgeving van het Dorine Verschurenplein, in het nieuwere deel van Elsloo.
WONINGGEGEVENS
Type: Rijksmonument
Bouwjaar: 1860
Woonoppervlakte: 92 m2
Inhoud: 350 m3
Perceelsoppervlakte: 31 m2

ENERGIE
Isolatie: dubbele beglazing en dakisolatie
Verwarming/water : Luchtverwarming/waterboiler
Energielabel (voorlopig): F
Energieverbruik: voorschotnota gas en electra, gemiddeld 150,-/mnd
BINNEN
Staat onderhoud: uitstekend
Kamers: 6
Slaapkamers: 1
Sanitaire voorzieningen: modern, luxe
Keuken: modern, luxe

BUITEN
Staat onderhoud: uitstekend
Staat schilderwerk: uitstekend
Tuin: n.v.t.
Uitzicht: historisch, kasteel Elsloo
Parkeren: openbaar, gratis
Neem contact op